Samen staan we sterker

29 november '23

Moderne woningen met een landelijke uitstraling, aan de voorkant pergola’s en genoeg ruimte voor kinderen om te spelen; dat kenmerkt ‘Aan de Singel’ in Lierkwartier. De tweede fase van deze wijk gaat begin 2024 in verkoop en biedt een divers aanbod van 64 woningen. De ontwikkeling hiervan doet Janssen de Jong Projectontwikkeling in samenwerking met BPD. Dat heeft vele voordelen, zo vertelt Timco Béguin. Als projectmanager van Janssen De Jong Projectontwikkeling is hij nauw betrokken bij het plan.

'Enorme opgave'

Een samenwerking tussen de twee ontwikkelaars was in ‘Aan de Singel’ snel gevonden. Béguin vertelt: “Je bent vanuit twee organisaties 1 ontwikkeling aan het doen. Dat lijkt misschien gek, maar dat is het allerminst. Mede doordat Janssen de Jong Projectontwikkeling een stuk grond heeft verkocht aan BPD, besloten we om samen de mouwen op te stropen. We staan in Nederland voor een enorme opgave om meer woningen te realiseren en hoe mooi is het als je dit samen kunt doen? In een samenwerkingsverband spraken we dan ook af dat we hier samen woningen gaan ontwikkelen.”

image alt

Meerwaarde van samenwerken

Algauw zaten de twee partijen om tafel. Waar de meerwaarde in deze samenwerking vooral in zit? “BPD had al veel gedaan op deze plek en zou zelf fase 1 ontwikkelen. We hadden dus een duidelijk startpunt: fase twee moet aansluiten op de vorige fase en er wordt 1 geheel gevormd. Het mooie is dat we direct merkten dat we voor fase 2 gebruik konden maken van de reeds opgedane kennis specifiek in deze ontwikkeling. Daarnaast konden we krachten bundelen en, misschien belangrijker nog: je krijgt met dit soort samenwerkingen weer even een frisse blik van een andere ontwikkelaar. Je houdt elkaar scherp. Door samen te werken zorg je ervoor dat je niet op de automatische piloot verdergaat zoals je altijd al deed, maar scherp blijft op wat het beste past in dit specifieke gebied. Het is goed om te zorgen dat je tunnelvisie voorkomt.”

Kritisch durven zijn

Béguin vervolgt: “In ons projectteam zitten diverse experts aan tafel die opbouwend kritisch durven te zijn. Zo kwam bijvoorbeeld de input op tafel: mensen die hier komen wonen willen de mogelijkheid hebben om een hoekkeuken te plaatsen. Als er dan ramen tot aan de vloer gepland zijn, kan dat niet. Dat zijn zaken om samen over na te denken en mee te nemen in de ontwikkeling van het woonproduct.”

image alt

Gezamenlijke ambitie

Voor Béguin is dit de eerste samenwerking met BPD. “Het is interessant en leerzaam. BPD is een grote club en sinds een paar weken zijn we gestart met de voorbereidingen van het verkoopproces. Ik ben onder de indruk van de manier waarop dit bij BPD is ingericht. De grootste uitdaging in dit project zat ‘m vooral in de ambitie waarvoor we zelf hebben gekozen. We kiezen voor duurzaam en natuurinclusief ontwikkelen, dit betekent dat we bijvoorbeeld nadenken over genoeg groen in de wijk, plekken waar kinderen veilig kunnen spelen zonder doodlopende straten en autoverkeer, en ook hoe regenwater opgevangen kan worden. Daarnaast willen we zorgen voor een mooie sociale cohesie in de buurt. Janssen De Jong Projectontwikkeling zet zich in voor het ontwikkelen van een vitale leefomgeving. Dit vertaalt zich in het creëren van fijne buurten en dat is wat we samen met BPD doen in De Lier.”

Groen, groener, groenst

‘Aan de Singel’ past goed bij andere projecten van Janssen de Jong Projectontwikkeling. “We hebben onszelf tot doel gesteld om 25% beter te presteren dan de wettelijke normen op het gebied van duurzaamheid. Denk aan de MPG score, dit is een belangrijke maatstaf voor de duurzaamheid van een woning. Hoe lager de MPG, hoe duurzamer het materiaalgebruik. En de BENG-prestatie. Met andere woorden: het energielabel dat je woning krijgt, is belangrijk. Over het gehele project genomen halen we die doelstelling. Dat vinden wij bij Janssen de Jong Projectontwikkeling belangrijk. Daarnaast is, zoals ik hierboven al noemde, de omgeving belangrijk. Zo vangen wadi’s het regenwater op en brengen we nestkasten in de gevels aan. Niet alleen leuk voor bewoners maar zo dragen we ook bij aan de flora en fauna.”

image alt

Verbinding met elkaar

Wat Béguin nog meer een mooi aspect vindt aan dit plan, is de toevoeging van de pergola’s aan de voorzijde van de woningen. “Zo krijg je een zachte overgang van de privéruimte in je huis naar de openbare ruimte die voor iedereen toegankelijk is. Dat is echt mooi gedaan. Zo’n pergola voor de deur is goed voor het sociale contact, het zorgt voor verbinding met de andere bewoners. Die sociale kant mee ontwikkelen wordt steeds belangrijker. Over een aantal jaar hoop ik te zien dat de bewoners vanuit de woningen contact maken met de mensen die in nabij gelegen appartementen komen te wonen. Dat betekent namelijk dat de sociale cohesie goed gevormd is.”

Krachten bundelen

Met een tevreden gevoel blikt Béguin terug op het ontwikkelproces. “We hebben gezien dat projectontwikkelaars met verschillend DNA prima samenwerken met elkaar. Natuurlijk heeft elke stakeholder zijn eigen belang, maar door samen op te trekken bereik je veel sneller het doel. Dat heeft echt meerwaarde. Samenwerkingen hebben altijd iets extra’s. Je deelt kennis en kunde en versterkt elkaar. Dat zoeken we steeds op. Er ligt zo’n enorme opgave in de woningbouw, daarin kom je samen verder. Uiteindelijk met de hele sector doen we het samen. Daar is deze samenwerking een mooi voorbeeld van.”

  Lees meer nieuws
  Bekijk het woningaanbod