Opgeleverd

Op de Akkers

Aan onder meer de Frankrijkstraat en Europaweg in De Lier ligt het tussen 2022 en 2023 opgeleverde project Op de Akkers. BPD Gebiedsontwikkeling realiseerde hier samen met aannemer Van Mierlo 135 woningen. Van royale vrijstaande villa’s tot levensloopbestendige bungalows aan het water. Op de Akkers bedient veel doelgroepen en dat komt de wijk ten goede, blijkt inmiddels.

image alt

Akkers als inspiratie

In deze wijk woon je heerlijk. Je recreëert middenin het groen en toch op een steenworp afstand van Den Haag, Rotterdam en Delft. Op de Akkers was de eerste wijk van het project Lierkwartier en werd in twee fases in verkoop gebracht. De vroegere akkers van het gebied dienen als inspiratie voor de bouwstijl van de woningen. Met verschillende kleuraccenten is het onderscheid tussen de woonblokken benadrukt. Daarnaast heeft de architectuur landelijke kenmerken zoals luiken, lage goot en een lang dakvlak terug laten komen in het ontwerp. Op de Akkers is een sfeervolle wijk, waar sociale betrokkenheid hoog in het vaandel staat.

image alt

Zandkleurig metselwerk

Op de Akkers staat voor vrienden, familie en vooral gezelligheid. Iedereen is welkom. Dat maakt deze buurt de perfecte plek om te groeien en ontmoeten. Bijvoorbeeld in één van de 14 2-onder-1-kapwoningen. De woningen kenmerken zich, net als enkele herenhuizen, door het zandkleurige metselwerk met gezellige luiken, de geschakelde berging aan de zijkant van het huis en de bruinzwarte dakpannen.

image alt

Karakteristieke elementen

Er zijn ook minder grote woningen te vinden in dit project. Zo realiseerden BPD en Van Mierlo onder meer 17 hoek- en tussenwoningen met een woonoppervlakte van 93 m2. Het auberginekleurig metselwerk is opvallend en chique tegelijk. Er zijn ook bredere varianten gebouwd met meer vierkante meters tot gevolg. Wanneer je door de wijk loopt vallen de karakteristieke luifels boven de voordeur ongetwijfeld op.

image alt

Gelijkvloers wonen

Een woningtype dat je niet vaak ziet – maar in Op de Akkers wel – is de bungalow. Hier is het mogelijk om gelijkvloers te wonen. Ideaal voor de oudere inwoners van De Lier. Zo genieten zij toch nog van een tuin, eventueel aan het water. Er zit veel variatie in de woningen; zo zijn er voorgevels met wit keimsteen metselwerk, maar ook woningen met kwartsgrijze gevelbekleding. Van de 16 woningen bevinden er zich negen aan het water, de andere hebben een wat grotere achtertuin dan de woningen aan het water.

Stadsverwarming

De woningen in Op de Akkers zijn aangesloten op stadsverwarming, voorzien van vloerverwarming op de begane grond, zonnepanelen en een tuin met eigen berging. Parkeren kan veelal in openbaar gebied en in sommige gevallen op eigen terrein. Een ding is zeker: het is hier heerlijk rustig wonen tussen het vele water en groen.