De architect over Op de Akkers

22 oktober '19

Schitterende 2 onder 1 kapwoningen, een luxe vrijstaande villa én een groot aanbod in rij- en hoekwoningen; de eerste fase van Op de Akkers wordt een gevarieerde wijk. Wij vroegen Roel van de Meent van Van Egmond, architecten het hemd van het lijf over de architectuur van deze schitterende woningen.

image alt

De Kempische architectuur als inspiratie

De Kempische architectuur dateert vanuit de 15e eeuw en is een versimpelde versie van de gothische stijl. Roel legt uit hoe deze stijl de eerste akker met 2 onder 1 kapwoningen en een vrijstaande villa heeft beïnvloed.

''We hebben gekeken naar de kenmerkende stijlelementen van de Kempische architectuur. Dat is onder andere het gebruik van een lichte zandkleurige baksteen voor de gevels, een plint van beton op het maaiveld en een donkere dakpan. De details worden gemaakt met hoekige erkers, de roedeverdeling in het glas, metselwerkdetails langs de dakrand en de klassieke luiken.

Deze kenmerken hebben we toegepast in combinatie met een simpele huisvorm met af en toe accenten in de vorm van een topgeveltje of een naar voren getrokken gevel. Ook mooi is dat we boven de voordeuren ronde bogen hebben kunnen toepassen. Dat oogt heel charmant, vooral in combinatie met de houten luiken die de woningen meer sfeer geven.

En stevige schoorstenen horen ook bij de Kempische stijl! Die zie je ook terug in de 2 onder 1 kapwoningen en de vrijstaande villa die we ontworpen hebben. Als je de wijk binnenkomt springt de vrijstaande villa er direct uit. De wit geschilderde gevel vormt een subtiel contrast met de zandkleurige baksteen van de overige woningen op de akker. Alle kenmerkende stijlelementen van de Kempische architectuur zie je terug in deze villa zoals de stevige schoorsteen, hoekige erker, getoogde ramen en de markante luiken. De doorgeschoten kap geeft de woning tegelijk een intiem karakter.’’

image alt

Rij- en hoekwoningen en bungalows

De rij- en hoekwoningen en bungalows staan verdeeld over de andere akkers en hebben een ander architectuurbeeld meegekregen vanuit het plan. Het kader bij deze woningen was ‘Langhuis’. De woningen hebben in deze stijl een rustiger horizontaal karakter wat de breedte van de woningen benadrukt. Roel vertelt verder:

''Kenmerkend voor de architectuur van het Langhuis zijn de riante kappen met ruime dakoverstekken! Aan de voorzijde zijn diverse woningen voorzien van een veranda met daaronder een een afwerking met horizontale geveldelen in houtlook. Je voordeur zit dan onder de veranda waardoor je lekker droog en geborgen naar binnen kunt. Bij sommige hoekwoningen gaan die kenmerkende veranda’s ook de hoek om. Binnen de rijen is om de paar woningen een huis geplaatst met een topgevel. Deze woning komt iets naar voren en springt er daardoor extra uit in de rij. Doordat deze woning ook af en toe wit geschilderd is wordt dit extra benadrukt.

De ramen van deze rij- en hoekwoningen zijn iets vierkanter dan op de andere akker, zodat het horizontale karakter weer geaccentueerd wordt. Omdat de wijk zo groen georiënteerd is en parkeren uit het zicht is, vraagt dit ook om een oriëntatie naar de straatkant toe. Vandaar dat de kozijnen onder de veranda’s ook verdiepingshoog zijn. Zo heb je meer contact met buiten, meer beleving met de omgeving.''

Favoriete woning van de architect

Terwijl de kinderen lekker buiten spelen kun je heerlijk op de veranda zitten met een kop koffie en een magazine. Af en toe rent er één naar binnen voor een glas limonade en daar gaan ze weer. Spelen met de kinderen uit de buurt. Dat zien we helemaal zitten straks in het Lierkwartier. De woningen met veranda zijn dan ook bij de architect favoriet:

''Mijn favoriete woning is een rijwoning met een veranda! Deze zijn zo divers door de variatie in de gevel, het metselwerk en af en toe een dwarskap. Ondanks relatief grote blokken woningen, heeft je eigen huis hier een individueel karakter. Ik vind dat persoonlijk heel erg geslaagd! En natuurlijk ook de Bungalow. Dat is een erg ruime woning waar je op de lange termijn heerlijk kunt wonen. Bijvoorbeeld nu als starter of met je gezin. En als je ouder wordt, kun je op de begane grond slapen. Leuk dat deze woning met je levensfase mee kan groeien.’’

Roel van de meent
  Terug naar het nieuwsoverzicht
  Bekijk de woningen!