Een appartement kopen. Hoe werkt dat eigenlijk?

Je hebt eindelijk jouw droomappartement gevonden. Na maanden van speuren op het internet en geduldig wachten, wil je jouw toekomstige nieuwbouwwoning kopen. Maar, hoe werkt dat eigenlijk?

Aanmelden

Om goed op de hoogte te blijven, meld je je via de footer of woningtype/bouwnummer meteen aan voor de projectnieuwsbrief en maak je vervolgens een persoonlijk account aan. Nu kun je aan de slag met al jouw woonwensen en ben je ook automatisch aangemeld voor de maandelijkse gebiedsnieuwsbrief. Handig want zo blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen in het gebied!

De bouwnummers waar je interesse in hebt, bewaar je overzichtelijk in jouw wensenlijst. Een woning toevoegen aan jouw wensenlijst is heel gemakkelijk. Je klikt op het hartje of de button ‘Wensenlijst’. Vervolgens wordt de woning automatisch opgeslagen. Supersimpel!

Voorkeuren doorgeven

Als de verkoop is gestart kun je de door jou gewenste bouwnummers vanuit het woningoverzicht of de wenslijst in het winkelmandje plaatsen. Je kunt dan maximaal 5 voorkeuren doorgeven en je vindt alles overzichtelijk terug in jouw account. Een inschrijving is persoonsgebonden en niet overdraagbaar. BPD behoudt zich het recht voor om dubbele inschrijvingen zonder nadere aankondiging te verwijderen. Per toekomstig huishouden wordt slechts 1 inschrijving geaccepteerd. Ben je aangemeld voor de projectnieuwsbrief? Dan ontvang je een reminder als het zover is!

Als er na de verkoopperiode nog bouwnummers vrij zijn, kun je direct een optie aanvragen voor een bepaald bouwnummer. Op werkdagen weet je binnen 24 uur of je de woning toegewezen hebt gekregen.

De toewijzing van de hoek,- en top appartementen bouwnummers 4, 17, 33, 46 en 47

Daarna vindt de toewijzing van de woningen plaats. De lijst van de kandidaten die zich ingeschreven hebben worden doorgestuurd naar de gemeente Westland. Van de gemeente Westland ontvangen wij de rangvolgordelijst retour aan de hand van wie het langst ingeschreven staat bij het gemeentelijk woningzoekende bestand. Let op! dat de hoofdinschrijver gelijk is aan de inschrijving van het gemeentelijke woningzoekende bestand. We proberen zoveel mogelijk kandidaten op hun eerste voorkeur toe te wijzen. Daarbij kijken wij naar de eerste voorkeur bouwnummer aan de hand van de rangvolgorde lijst van de gemeente Westland. Wij hanteren onderstaande opeenvolgende criteria:

De toewijzing van de gereguleerde koopappartementen tot € 203.000,- von

De toewijzing van de gereguleerde koopappartementen bouwnummers 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ,11, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 en 45 gaat middels de rangvolgordelijst van de Gemeente Westland.

De Gemeente Westland zal voor de ingeschreven kandidaten op deze bouwnummers een lijst verstrekken van langst ingeschrevenen in het gemeentelijk belangstellendenbestand. Op basis van deze rangvolgorde lijst zal BPD de kandidaten benaderen voor één van deze bouwnummers. Mocht het opgeven bouwnummer reeds zijn vergeven dan heeft de kandidaat de keuze voor een ander beschikbaar bouwnummer te opteren.

Naast de gestelde voorwaarden is er ook een maximum aan het inkomen gesteld. Voor het middeninkomen wordt maximaal € 58.582,- gerekend (eenpersoons) en maximaal € 68.582,- (meerpersoons)

Na de toewijzing

Na de toewijzing ontvangen de optanten een uitnodiging voor een gesprek bij de makelaar. Om aan te tonen dat je in de juiste categorie valt hebben we op dat moment het volgende van je nodig:

  • IB60-verklaring (downloaden op de website van de Belastingdienst)
  • Werkgeversverklaring (de afdeling personeelszaken van je werkgever)
  • Recente salarisstrook of jaaropgave (2020)
  • Uittreksel basisregistratie (GBA) en indien je inwonend bent, ook van je ouders.

Let op! Het is hierbij van belang dat deze documenten alleen op naam staan van degene die de woning koopt. Wil je de woning dus samen kopen, dan hebben we van jullie beiden de documenten nodig. Het is niet mogelijk om, na de sluiting van de inschrijving een partner toe te voegen op de koopovereenkomst. Je hoeft de stukken pas aan te leveren op het moment dat je een optie hebt en niet bij je inschrijving op de woningen.

Belangrijk

Mocht na de toewijzing blijken dat je niet aan de voorwaarden voldoet zoals omschreven bij de criteria, aan de hand van de door jou aangeleverde stukken, dan vervalt de optie op de aan jou toegewezen woning. Het is dus belangrijk dat je zelf bepaalt in welke categorie je valt en dit ook kunt aantonen met de stukken die je meeneemt tijdens het optiegesprek.

Optie

Na de toewijzing krijg je via e-mail een bericht of er een woning aan jou is toegewezen. Welke woning dat is, zie je in jouw account. Je hebt een optie op die woning. Heb je helaas geen woning toegewezen gekregen dan ben je reservekandidaat. Ook dat zie je in jouw account.

Wel een woning

Gefeliciteerd! In jouw account zie je welke woning aan jou is toegewezen. Je hebt een optie op die woning en wij nemen contact met je op om alles door te nemen. Je hebt nu een week de tijd om te beslissen of je of je ‘m wilt kopen. Tijdens deze periode kun je vragen stellen aan ons of de makelaar om een weloverwogen beslissing te nemen. Die vragen kun je online stellen of tijdens een fysieke afspraak. Ben je al direct zeker van je zaak, dan maak je een tekenafspraak met de makelaar. Wil je er toch vanaf zien dan is dat kosteloos en zonder verplichtingen. Let op: Als je een optie afwijst, dan sta je automatisch onderaan de reservelijst voor eventuele andere bouwnummers waar je je voor hebt opgegeven.

Geen woning

Helaas, er waren meer kandidaten dan woningen waardoor je geen woning toegewezen hebt gekregen. In jouw account zie je dat je reserve kandidaat bent op jouw voorkeurswoning(en) en je krijgt via e-mail hierover bericht. Maar jouw kans is nog niet helemaal verkeken. Als iemand afziet van de optie, dan wijzen we opnieuw toe op basis van de rangvolgorde lijst van de gemeente Westland. Wij nemen dan contact met je op. Wij geven geen informatie over hoeveel reservekandidaten er zijn en op welke plek je op de rangvolgordelijst staat.

Gefeliciteerd, je bent ingeloot

Je bent nu weer een stapje dichter bij de aankoop van jouw nieuwe woning. Vanaf dit moment neemt de makelaar verder contact met je op over de aankoop van jouw woning.

Iets vragen? Neem contact met ons op!
Hoe wil jij wonen? Bekijk de woningen